Ar fi fost găsită cea mai veche dovadă a impactului unui meteorit pe Pământ

Cercetătorii ar fi descoperit ceea ce ar putea fi cea mai veche dovadă a impactului unui meteorit pe Pământ. În rocile care datează de peste trei miliarde de ani, cercetătorii au descoperit structuri compatibile cu o coliziune din ceruri. Acestea sunt sfere de rocă a căror structură și compoziție chimică sugerează că ipoteza extraterestră este, cel mai probabil, cea corectă.

Să găsești dovezi ale unor impacturi străvechi pe Pământ este un fapt dificil. Plăcile tectonice și eroziunea au distrus dovezile acestor evenimente care au format istoria timpurie a planetei noastre. Cel mai vechi crater de impact cunoscut este craterul  Yarrabubba din Australia de Vest, care datează de acum 2,23 miliarde de ani, potrivit IFL Science.

Dar pe Pământ există regiuni cu roci mult mai vechi, așa că cercetătorii au căutat dovezi indirecte ale acestor impacturi, cum ar fi sferulele –  straturi de sedimente pline de mici mărgele de sticlă (de până la 1,1 mm) și cioburi cunoscute sub numele de „tektites” și „microtektites”, care au fost ejectate în atmosferă în timpul impactului cu un asteroid. Dar sferulele nu sunt exclusiv rezultate ale impactului cu un meteorit. Geologii sunt conștienți de câteva modalități de apariție a acestora.

Topirea rocilor în urma unui impact de mare viteză

Analiza, condusă de cercetătoarea Michaela Dobson de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă, este în concordanță cu topirea rocilor în urma unui impact de mare viteză. Practic, obiectul spațial a lovit solul și a topit roci care au zburat în aer sub formă de stropi minusculi, înainte să aterizeze și să se solidifice în aceste picături de rocă.

Modul în care sunt formate, arătând ca niște lacrimi și gantere, cu bule în interiorul lor, este un indiciu important privind formarea lor în urma unui impact. Acestea seamănă cu alte sferule de impact, care au fost descoperite în aceeași locație în crato-ul Pilbara din Australia și în centura de piatră veche Barberton din Africa de Sud. Acestea din urmă sunt puțin mai tinere, variind între 3,4 și 3,2 miliarde de ani.

„Multe asemănări cu alte straturi de sferule (pe care le-am studiat timp de 30 de ani), doar puțin mai bătrâne” a spus prof.  Christian Köberl.

Rocile nu par să provină de pe Pământ

De asemenea, există materia compoziției chimice, care este cu siguranță străină. Echipa a analizat, în special, izotopii. Aceștia sunt versiuni ale acelorași elemente care au mase ușor diferite – au mai mulți sau mai puțini neutroni în nucleu. Rapoartele dintre izotopi sunt ca o semnătură care poate spune de unde provine ceva. Iar aceste roci nu par să provină de pe Pământ.

„Există un oarecare amestec de elemente din grupul platinei. Aceste elemente sunt în număr mai mare decât ar fi normal pentru rocile terestre, în special raportul dintre izotopii elementului osmiu se încadrează în intervalul tipic pentru majoritatea meteoriților”, a explicat prof. Köberl.

Sunt necesare analize suplimentare asupra mostrelor de roci în care au fost găsite aceste sferule pentru a înțelege mai bine acest eveniment antic și ceea ce ne spune despre istoria timpurie a planetei noastre.

Rezultatele au fost prezentate în cadrul Conferinței pentru Știință Planetară și Lunară din 2023, care a avut loc în Texas, SUA.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu