Aproape 90% din viața marină ar putea dispărea în câteva zeci de ani. Ce specii au șanse să scape

O echipă internațională de cercetători avertizează că aproximativ 90% din toată viața marină ar putea dispărea până în 2100, dacă gazele cu efect de seră nu sunt reduse.

Emisiile de gaze cu efect de seră au un impact asupra climei lumii în două moduri. Ele ridică temperatura atmosferei, dar fac și apele mai acide.

În studiul de față, cercetătorii au analizat în mod specific 25.000 de specii, inclusiv pești, bacterii, plante și protozoare.

Oamenii de știință au calculat că, în cel mai rău scenariu, în care emisiile duc la creșterea temperaturii globale a atmosferei cu 3 până la 5 grade Celsius, aproximativ 90% din toată viața marină va dispărea.

Totuși, dacă emisiile sunt reduse în măsura prevăzută de Acordul de la Paris privind clima, care ar menține creșterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius, atunci riscul de dispariție ar fi redus cu aproximativ 98%, se arată într-un raport publicat de revista Nature Climate Change, citat de Phys.

Studiul mai arată că prădătorii de top mai mari sunt mai expuși riscului decât prădătorii mai mici, la fel ca și speciile de pești din zonele în care sunt pescuiți intens de oameni. Cel mai mic risc de dispariție, pe de altă parte, îl au speciile mici, cu viață scurtă.

Dacă așa vor sta lucrurile, cum avertizează oamenii de știință, ar fi cea mai mare extincție de după Marea Moarte, din urmă cu 252 de milioane de ani.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu