„Apocalipsa” scrolling-ului sau „Doomscrolling” este un fenomen care are loc în actuala epocă a vitezei, însă efectele sale sunt foarte nocive asupra creierului uman și implicit asupra relațiilor interumane. Află în ce mod îți afectează acesta sănătatea psihică, dar și cum să te oprești din a face acest gest nociv.
Scrolling-ul impulsiv, chiar dacă are în spate ideea de a înțelege evenimentele care au loc în jurul tău și să cauți informații despre diverse subiecte, te poate afecta pe termen lung. Un studiu recent publicat a constatat că persoanele care au un nivel ridicat de consum al știrilor despre diferite situații dramatice din lume au mai multe șanse de a avea un corp și o minte mai puțin sănătoare.
Unii dintre oamenii care au reușit să se oprească din acest „doomscrolling” sunt australienii din statul Victoria, iar unele dintre sfaturile lor, te pot ajuta inclusiv pe tine. „Doomscrolling” se traduce prin consumul continuu de știri și informații negative din mediul online, inclusiv de pe rețelele de socializare.
Există mai multe dovezi că acest consum de știri negative are efecte nocive asupra organismului și al sănătății psihice. În perioada de la începutul pandemiei de Covid-19, oamenii au început să consume mai multe știri, lucru care i-a determinat pe aceștia să se simtă copleșiți.
Un studiu a constatat că oamenii care au consumat mai multe știri despre pandemie au fost, de asemenea, mai îngrijorați cu privir ela acest subiect. Cercetările cu privire la evenimente negative anterioare precum atentatul din 11 septembrie sau atentatele cu bombă de la maratonul din Boston au arătat, de asemenea, că expunerea la știrile despre catastrofe este legată de rezultate negative asupra sănătății mintale.
În perioada de vârf a răspândirii Covid-19, foarte mulți oameni au ajuns să intre în acest doomscrolling pentru că veștile tot mai proaste, iar timpul liber al oamenilor a permis o amploare tot mai mare a fenomenului. Din anumite studii a reieșit că limitarea expunerii la știri a ajutat oamenii să facă față mai bine problemelor.
Cum să combați „apocalipsa” scrolling-ului
Mulți oameni au apelat la diferite strategii pentru a înceta să mai deruleze știrile de pe dispozitive în mod frenetic pentru că și-au dat seama că îi făcea să se simtă anxioși sau furioși, ori distrași de la responsabilitățile zilnice. Reducerea lecturării știrilor negative are efecte benefice, iar dacă te confrunți cu același lucru, poți aplica unul dintre trucurile de mai jos pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață:
- în loc să verifici de mai multe ori știrile pe timpul zilei, rezervă o anumită oră și ia în considerare care moment al zilei ar fi cel mai benefic pentru tine pentru a face acest lucru;
- dacă descoperi știri care te acaparează, află că acestea te pot atrage într-o spirală, astfel încât te va determina să stai mai mult timp decât ai crezut inițial. Poți astfel să anulezi urmărirea unor conturi legate de știri pe rețelele de socializare sau să dezactivezi notificările push pentru știri și aplicațiile sociale;
- dacă te afli în situația în care consumi știri în mod abuziv, îngreunarea accesului la știri îți poate oferi ocazia de a te opri din acest lucru;
- în cazul în care încerci să getionezi mai bine consumul de știri, spune și altor persoane cu care locuiești despre acest lucru pentru că astfel vei putea primi și sprijin în acest sens.
În mod esențial, niciuna dintre aceste practici nu implică evitarea în totalitate a știrilor. Este important să fii informat, mai ales în anumite situații de criză care implică și siguranța ta. Astfel, dacă al tău consum de știri este unul nociv, poți apela la una dintre strategiile anterior menționate pentru a consuma știri în mod sănătos ție.