Cercetările inovatoare asupra structurilor fierbinți din adâncimea Pământului arată că în interiorul planetei noastre există o mișcare continuă profundă și nu o stare statică, cum se credea până acum.
Un articol publicat în prestigioasa revistă Nature pe 30 martie 2022, arată că structura din adâncul Pământului de sub Africa ar putea avea o vechime de doar 60 de milioane de ani, o fracțiunea din cât se presupusese în trecut. S-a arătat, în urmă cu aproximativ 15 ani, că cei mai mari vulcani care au erupt în ultimii 320 de milioane de ani coincid cu locația actuală a structurilor din interiorul Pământului.
Cu toate acestea, lucrarea cercetătorilor de la Universitatea Wollongong din Australia arată o realitate diferită.
Anomalii în centrul Pământului
”Analiza noastră arată că istoria vulcanilor este compatibilă atât cu structurile fixe, cât și cu cele mobile de la baza mantalei, astfel încât ipoteza structurilor staționare din manta nu mai este necesară”, a spus Dr. Nicolas Flament. ”Înțelegerea modului în care funcționează Pământul solid din adâncime este importantă pentru a ști modul în care a evoluat viața în trecut și apoi a prognoza ce se poate întâmpla în viitor. Într-o oarecare măsură, trecutul este cheia viitorului”, a adăugat Flament.
Ca referință, erupțiile vulcanice din ultimii 320 de milioane de ani au fost legate de două structuri mari de la baza mantalei planetei aflate în prezent sub Africa și Oceanul Pacific. Acest lucru a condus la ipoteza că acest structuri ale mantalei au fost staționare în timpul geologic, spre deosebire de observațiile și modelele care arată acum că plăcile tectonice, zonele de subducție și penele din manta au fost mobile, iar structurile se deformează în prezent.
Așadar, modelele de flux din mantaua Pământului sugerează că structurile de la baza acesteia sunt mobile și ele s-au agregat și dispersat în timp, în mod similar cu continentele de la suprafața Pământului.