Deși se află cel mai aproape de Soare, Mercur nu este cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar (recordul îl deține Venus). Pentru este lipsită de atmosferă și are o viteză de rotație mică, temperaturile de pe această planetă variază în mod extrem.
Iată zece curiozități despre planeta Mercur, pe suprafața căreia există un crater care îl omagiază pe Mihai Eminescu.
1. Mercur este cea mai mică planetă din Sistemul Solar. Are diametrul de doar 4.878 kilometri, ceea ce înseamnă că are dimensiunea a două cincimi din cea a Pământului.
Și, din câte s-au descoperit până acum, planeta se află într-un proces de micșorare. Un studiu din 2014 a relevat că, de la formarea sa, în urmă cu aproximativ 4.5 miliarde de ani, Mercur s-a tot contractat.
2. Una dintre cele mai interesante curiozități despre planeta Mercur are legătură cu timpul: un an pe această planetă durează doar 88 de zile pământești.
Dar, din cauza vitezei de rotație mici, o zi pe Mercur durează de două ori mai mult, 176 de zile pământești.
3. Chiar dacă este mică, această planetă este foarte densă. Dintre planetele din Sistemul Solar, doar Pământul are o densitate mai mare.
Fiecare centimetru cub de pe Mercur are o densitate de 13.56 grame, aceasta datorându-se faptului că planeta este compusă în principal din metale grele și rocă.
4. Dat fiind că are o masă mai mică decât cea a Pământului, forța gravitațională pe Mercur este cu 62% mai mică decât cea de pe Terra. Așadar, o persoană care pe planeta noastră cântărește 45 de kilograme va cântări doar 17 kilograme pe Mercur.
Curiozități despre planeta Mercur: Unul dintre cratere poartă numele lui Mihai Eminescu
5. Deoarece Mercur este situată atât de aproape de Soare, temperaturile de aici au variații extreme. În timpul mișcării de rotație, pe partea îndreptată spre Soare temperatura ajunge la 427 de grade Celsius, în timp ce pe cealaltă parte ea scade până la -180 de grade Celsius.
Tot datorită apropierii de Soare, acest astru se vede de trei ori mai mare de pe Marte decât atunci când este văzut de pe Terra.
6. Planeta Mercur nu are o atmosferă propriu-zisă, ci un înveliș pe care oamenii de știință numesc „exosferă”. Acest strat gazos subțire este format din atomi aruncați de pe suprafață de vânturile solare. Exosfera este compusă în principal din oxigen, sodiu, hidrogen, heliu și potasiu.
7. Planeta Mercur nu poate fi văzută cu ochiul liber atunci când este complet întuneric. Ea apare pe cer doar la răsăritul și la apusul Soarelui.
8. Spre deosebire de alte planete, care se „vindecă” singure cu ajutorul proceselor geologice, care le transformă continuu suprafața, suprafața planetei Mercur este plină de cratere.
Aceste sute de cratere au fost cauzate de asteroizii și cometele care au lovi planeta de-a lungul timpului. Majoritatea au fost botezate după artiști celebri, precum Johann Sebastian Bach, Honoré de Balzac, Miguel de Cervantes sau Mihai Eminescu.
9. Având în vedere cât de aproape se află de Soare, am putea crede că pe Mercur nu există apă. În mod surprinzător, însă, în 2012, sonda spațială Messenger a descoperit indicii că în craterele unde lumina Soarelui nu ajunge niciodată, situate la Polul Nord al planetei, se găsește gheață.
10. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre planeta Mercur. Cele mai vechi observații cu privire la Mercur au fost consemnate pe tabletele babiloniene Mul Apin.
Cel mai probabil, aceste observații au fost făcute de un astronom asirian în jurul secolului al XIV-lea î.e.n. Numele folosit pentru a desemna această planetă se traduce „Planeta care sare”.