10 curiozități despre apă, cea mai prețioasă resursă a planetei

În acest articol îți prezentăm zece curiozități despre apă, cea mai prețioasă resursă a planetei. În cea mai pură formă, apa este inodoră, insipidă și incoloră. Se află în corpurile noastre, în mâncarea și în băuturile pe care le consumăm.

O folosim ca să ne spălăm și pentru a curăța diverse obiecte. Ne răcorește pe timp de vară și ne încălzește iarna. Toate formele de viață au nevoie de ea, altfel ele nu ar putea exista. Pentru acces la apă se poartă războaie și au loc dispute politice nesfârșite.

Curiozitati despre apa 01
Foto: fineartamerica.com

Iată câteva lucruri interesante despre apă, detalii pe care probabil că nu le știai.

1. 97% din apa de pe planetă este sărată. Apa din lacuri, râuri, izvoare, iazuri, pârâuri etc. reprezintă doar 0.3% din apa dulce de pe pământ.

2. Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre apă. 68.7% din apa dulce de pe Terra este stocată în ghețari, aceștia fiind cel mai mare rezervor de apă potabilă din lume.

3. Apa este vitală pentru orice ființă de pe planetă, inclusiv pentru oameni. Creierul și inima conțin sunt 73% apă, iar plămânii – 83%. Pielea noastră conține 64% apă, mușchii și rinichii – 79%. Deși pare greu de crezut, până și oasele conțin o cantitate însemnată de apă: 31%.

Apa de izvor
Foto: spaplatform.com

Senzația de sete are rolul de a menține o hidratare echilibrată și aportul necesar de substanțe nutritive, precum sodiul, care este vital funcționării corecte a celulelor.

4. De fiecare dată când expirăm, eliminăm și o cantitate mică de apă. Într-o singură zi, eliminăm aproximativ o cană de apă în acest fel.

Curiozități despre apă: Molecule de pe vremea dinozaurilor

5. O persoană poate rezista o lună fără mâncare, însă nu poate supraviețui mai mult de o săptămână fără apă.

6. Iată una dintre cele mai surprinzătoare curiozități despre apă. Apa este „lipicioasă”. Moleculele de apă aderă la alte corpuri și în special una de alta.

Apa lipicioasa
Moleculele de apă sunt „lipicioase”. Foto: phcppros.com

Acesta este motivul pentru care apa are o tensiune de suprafață atât de mare. La temperatura camerei, apa ar trebui să fie în stare gazoasă.

Toate moleculele similare, precum hidrogenul sulfurat și amoniacul, sunt în stare gazoasă. Tocmai faptul că moleculele ei sunt „lipicioase” și bine legate între ele face ca apa să rămână în stare lichidă la temperatura camerei.

7. Cantitatea de apă care există pe Terra în zilele noastre este aceeași cantitate care exista pe planetă atunci când ea s-a format. Practic, apa pe care o bei ar putea conține molecule care au fost ingerate și de dinozauri.

8. Apa este a doua cea mai comună moleculă din univers, după hidrogen. Cel mai mare nor de vapori de apă din spațiul cosmic a fost descoperit de savanții NASA în jurul unei găuri negre, într-o galaxie situată la 12 miliarde de ani-lumină față de Pământ.

Curiozitati despre apa - efectul Mpemba
Foto: needpix.com

În acest nor există de 140 de mii de miliarde de ori mai multă apă decât în oceanele de pe Terra.

9. Unul dintre cele mai interesante aspecte cu privire la apă este faptul că apa fierbinte îngheață mult mai repede decât apa rece. Acesta se numește „efectul Mpemba” și nimeni nu îi cunoaște explicația.

10. În 1969, râul Cuyahoga, din statul american Ohio, a luat foc din cauza poluării extreme, cauzate de industria din zonă.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu